Ca sa intelegi intr-un singur tur al Romaniei, cat de mult conteaza pentru un popor religia, e suficient sa privesti lacasurile de cult construite, dar si distruse de inamici, de-a lungul timpului, unele ascunse initial prin paduri, pentru a nu fi descoperite, iara altele sapate in stanca si aflate departe de ochii lumii, la inaltime considerabila.
Manastirea Humor, cu o vechime de aproximativ 500 de ani, este un exemplu de manastire fortificata, care s-a incapatanat sa reziste.
Dupa ce prima biserica ridicata aici pe la 1400 a fost distrusa, cea de-a doua, construita prin 1530, cu piatra de rau si avand ziduri extrem de groase, s-a dorit sa fie un lacas de cult, care sa reziste peste ani.
In ciuda invadatorilor care au incercat sa-si croiasca drum si prin Moldova, dar fara a putea lasa urme asupra Manastirii Humor, doar ploaia si vantul au ramas singurii dusmani reali ai acestui gen de obiective turistice din Romania.
Datorita arhitecturii unice, a picturilor realizate pe zidurile exterioare ale bisericii fortificate, a obiectelor de cult pretioase si a manuscriselor foarte vechi pastrate aici, inclusiv Tetraevangheliarul de la Humor daruit in 1473 de catre domnitorul Stefan cel Mare, cel care a bagat spaima in turci, Manastirea Humor, alaturi de alte 6 biserici din Moldova, a fost trecuta pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Numai dupa ce o vizitezi in aceasta excursie, vei putea intelege ce ai pierde, daca nu s-ar gasi pe lista ta scurta cu turul manastirilor din Romania din zona Moldovei.
Putem include Manastirea Humor in program in multiple forme de rezervare tururi la manastiri sau in centre medievale, dar pentru asta trebuie doar sa ne spui cand si cum ti-ai programat vacanta, tocmai ca sa iti putem sugera si suprapunerea cu diverse evenimente, care au loc frecvent, cum ar fi concerte, festivaluri, piese de teatru, targuri si expozitii itinerante, reduceri de sezon, etc..