Daca ti-ai propus sa-ti scrii memoriile sau sa te lauzi ca ai vazut cele mai frumoase castele din Europa, resedinta de vara a regilor Romaniei, este, de departe, unul dintre cele mai importante obiective turistice din Romania, dar si din Europa in acelasi timp si vei descoperi de ce spun asta.
In fiecare an mii de personalitati importante dar si sute de mii de turisti straini isi fac rezervari de tururi in Romania, doar pentru acest obiectiv, ca sa-i poata admira frumusetea si sa simta macar pentru cateva ore, ce inseamna sa traiesti ca un rege cu mult bun gust.
Daca primul rege al Romaniei, Carol I, l-a construit intre 1873-1914, deci timp de 41 de ani si a investit averi uriase, ca sa aduca pe cei mai vestiti mesteri artizani din Europa si sa foloseasca numai materiale scumpe, iti vei da seama, de ce acest castel este de o valoare inestimabila istorica si artistica si de ce poarta numele de „perla coroanei” din muntii Carpati.
A fost o munca titanica, iar atunci cand vei pasi pe terasa castelului Peles, trebuie sa stii ca, practic, vei pasi pe un munte care a fost remodelat de mana omului, tinand cont ca atat poiana, cat si intreaga platforma a castelului au fost realizate prin dislocarea partiala a unor zone ale muntelui Molomot, nivelate apoi pentru obtinea pamantului necesar construirii aleilor, pantelor si teraselor.
Iar, in momentul in care vei privi in zare de pe terasa castelului, padurea si muntii, care inconjoara de jur imprejur castelul, vei simti pana in adancul plamanilor aerul curat si oxigenat de munte, ascultand susurul usor al paraului ce curge in vale, vei uita pentru cateva clipe, sa mai declansezi aparatul foto si, pur si simplu, doar te vei bucura de frumos, pentru ca nicio fotografie nu va putea reda atmosfera de acolo.
Interiorul Castelului Peles
iti va oferi de asemenea o experienta turistica unica, desi se viziteaza doar 35 de camere din cele 168, pe care le are acesta, printre ele numarandu-se inclusiv apartamentul imperial de la primul etaj, amenajat special pentru imparatul Austro-Ungariei, Franz – Joseph, pentru care s-a cheltuit, in 1906, suma impresionanta de 100.000 lei/aur.
Sigur ca ar trebui sa umplu pagini intregi, daca ar fi sa-ti descriu toate tablourile, obiectele de arta, piesele de mobilier, oglinzile, ornamentele unicat, din biblioteca regala, din salile de arme, de muzica, de concerte, de teatru, de consilii sau din sala florentina, sala maura, salonul turcesc dormitorul regal si celelalte, care nu se mai gasesc in alte muzee de arta din Europa sau din Romania.
La capitolul Romania in Cartea Recordurilor si curiozitati,
ar trebui mentionat si faptul ca Pelesul a fost primul castel complet electrificat din Europa, datorita uzinei electrice proprii si tot aici se pastreaza primul aspirator central, vechi de peste 100 de ani.
Tot aici vei avea ocazia sa vezi si sa simti ce si-ar putea dori o regina, pentru ca in aceeasi curte, este Castelul Pelisor, un alt obiectiv turistic din Sinaia, realizat pentru Regina Maria.
Decoratia interioara a acestuia este considerat crezul reginei in materie de frumos.
La numai 100 de metri de Castelul Pelisor, se afla complexul La Tunuri – Vila Economat, amenajat in fosta cladire a Corpului de garda al Castelului Peles, unde poti sa te odihnesti si sa-ti aduni gandurile un pic, gustand atat din cele mai celebre macaruri traditionale romanesti, dar si bauturile romanesti traditionale si din cele mai celebre vinuri romanesti.
Si cum nu poti pleca dintr-un asemenea loc fara amintiri din Romania, fara amintiri de la Castelul Peles, vei avea ocazia, la plecare, sa-ti alegi dintr-o varietate de magazine de suveniruri, inclusiv ie romaneasca si alte elemente de imbracaminte de port traditional romanesc sau chiar costume populare romanesti si astfel sa duci mai departe cu tine nu doar obiecte de arta populara romaneasca, ci visul „de frumos” caracteristic oricarui roman.
Acceseaza modulul de rezervare tururi in Romania, Bulgaria sau Moldova si spune-ne cand ti-a programat vacanta, ca sa putem confirma cu agenda noastra si sa gasim si evenimente muzicale, concerte, targuri si expozitii si, eventual, sa le suprapunem.
Acest obiectiv turistic poate fi inclus intr-un tur privat de 1- 2-3 zile sau mai multe, ca sa te poti bucura cu adevarat de excursia ta in Romania sau un tur al castelelor si al oraselor medievale…
Tur la Castelul Peles
Viziteaza Castelul Peles cu Ghid
Page Contents